sobota 5. srpna 2017

Jak se bydlí na Bali?

Ahoj, dneska bych vám chtěla trošičku přiblížit, jak žijí lokálci. Navštívili jsme tradiční domov hinduistů. Viděli jsme klasickou ložnici, koupelnu, kuchyň a ke každému domu patří chrám. Ať malý, velký nebo jen oltář, většinou tam něco takového najdeme.
Na začátek bych chtěla ještě uvést to, že je tu kastovní systém něco jako v Indii, ale nebere se tak vážně a nazývají ho spíše varny. Jsou tu 3 základní stupně a nad nimi jsou mniši.
 Tohle je obydlí té nejvyšší (šlechty), tak pro představu. Je dobré si všimnout, že u nás bychom řekli, že jim dům pomalu padá na hlavu, ale přitom mají televizi, iphony, auta. To je způsobeno hlavně tím, že tu opravdu velká většina pracuje v turismu, takže se s turisty musí dorozumívat nebo pracují třeba jako taxikáři.
Za každou bránou bývá zeď, která brání vstupu zlým duchům, protože údajně mohou chodit jen rovně,často na ní najdeme pověšené zrcadlo, aby se zlý duchové právě uviděli, lekli a utekli.









Stejně jako je dobré asi upozornit na to, že nemají lednici, troubu, mikrovlnku a další, protože žijí tady a teď, nakupují si jen na jeden den.
Ke koupelně bych ráda dodala, že ačkoliv vypadá hrozně a místo sprchy se kyblíčkují (polévají se vodou ze studny) , myjí se 3x denně, stejně tak, jako se modlí.
Sňatek a vrstva
Můžou se brát, napříč společenskými vrstvami, ale rodiny s tím často nesouhlasí. Pokud se vezmou a každý je z jiné vrstvy, žena vždy přebírá náboženství a společenskou vrstvu muže. To znamená, že klidně může přejít žena z vyšší varny do nižší. Když přechází žena z nižší varny do vyšší, často ji má rodina za ,,náplavku". Ne, že by ji neměli rádi, ale vždy tady bude už ten fakt, že je z nižší vrstvy.

Jména
Co se jmen týče, je to velice jednoduché mají 4 jména pro ženy i muže podle toho, kdy se narodili.
Prvorozený se jmenuje WAYAN, druhorozený MADE, třetirozený NYOMAN, a poslední KETUT. Tady na Bali je ideální rodina o 3 dětech. Podle toho jsou v překladu taky jména nejvyspělejší, prostřední a zbylý. Ketut je bonus, někdo nejmilovanější, kdo do rodiny může přijít. Pokud mají více než 4 děti, pojmenovávají je jednoduše od začátku. Tzn., že páté dítě je WAYAN, šesté MADE..
Jelikož se většina lidí jmenuje tedy stejně, dávají se jim často přezdívky. Nebo v rámci turismu si říkají Bill, John a podobně, aby to pro nás nebylo těžké.

Moje oblíbená fotka, jak málo dítěti stačí ke štěstí .
Rozlišení muže a ženy 
Před jména se používají předpony ,,Ni" a ,,I". Ni je pro ženu a I pro muže.

Už jsme se bavili o obětinkách,  tyhle jsou trošku jiné. Pokládají se na místo, kde byla zakopaná placenta. 

Doufám, že jste si z článku odnesli něco nového, co neznáte a zase příště HALO - AHOJ.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji vám za milý komentář :)