neděle 13. srpna 2017

Rýžová pole, pohřby a balijský kalendář

Rýžová pole neodmyslitelně patří k Bali, Indonésii a Asii vůbec. Většinou koho se zeptáte, tak pod pojmem Asie hodně lidí napadne rýže. A opravdu jsou všude. Jsme zmlsaní fotkama z Instagramu, jak místní pracují na rýžových polích s jejich sláměnýma kloboučkama. Jak se brodí po klena do bláta a před sebou mají buvoly. A teď se to přenese do té reality a to je moc hezké. Nemají tu samozřejmě jen kaskádové terasy, ale i "obyčejné", rovné pole, když to tak řeknu. Jak je u nás všude řepka, tak tady je právě rýže a hned několik druhů. Pěstuje se tu samozřejmě bílá rýže, která roste 3x do roka. Dále je tu červená, černá a balijská rýže. Ta je právě zajímavá tím, že má větší zrna, je nejdražší a roste 210 dní.

Proč to říkám..balijský kalendář má 210 dní a je nějakým způsobem spjatý právě s pěstováním balijské rýže. Tady na Bali se doporučuje podle balijského kalendáře plánovat svatby, kremace, kdy je ideální doba na početí dítěte a další významné události. Pro zajímavost se tu píše rok 1939, byla tu i pichlavá poznámka, že ten život místních tady té době odpovídá. Možná ano, možná ne, ale názor už nechám na každém z vás.

Zmínila jsem i pohřby. Jsou tu kremace. Něco je tu ale jiné. Když člověk zemře a rodina, vesnice a známí se nemohou sejít ihned, rodina nechává tělo nebožtíka doma, omývá ho, starají se o něho a používají formaldehyd. Pokud samozřejmě se rodina nemůže setkat v blízké době, tak tělo musí tzv. dočasně pohřbít. Poté, až se například našetří na kremaci a nebo až se rodina sejde. Tělo se vykope a následuje právě kremace.








Zatím HALO.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji vám za milý komentář :)