pondělí 31. července 2017

Barong, cibetková káva a očistné lázně

Ahoj, náš první výlet, který se vám pokusím trochu přiblížit byl naprosto úžasný, plný míst, kde stojíte s otevřenou pusou. Líbilo se nám hlavně v Kintamani a Tampaksiringu, ale všechny části výletu měli něco do sebe, něco tradičního, něco, co neznáme. Budu ráda, když se mi podaří aspoň zkráceně představit, co jsme vlastně viděli popřípadě vás navnadit, co STOJÍ ZA TO určitě vidět :)

Pro více rozklikni článek :)



Tanec Barong- tradiční balijský tanec, který tanči převážně hinduisté. Obvykle trvá okolo 3 hodin, je to příběh dobra a zla, kdy dobro (Barong) vyhraje nad zlem. Používají se často dost šílené masky, důraz se klade na detaily jako například pohyb prstů, kdy pohyb rukou následují oči, výrazné líčení. Dobro představují draci, lvi nebo vlci. Zlo představuje čarodějnice, která se převtěluje do různých bytostí - prasete, ptáka atd.


Dřevo řezbářská dílna - taková pouliční dílna, kde vyřezávali z mahagonu, ibišku, krokodýlího dřeva a  ebenu. Vytvářejí převážně ženy jako matky, zvířata, masky a někdy muže -  typické staré rybáře, kterým lezou žebra.


Kintamani -  zahrada koření. Prvně se projdete zahradou (slabý slovo), kde rostou různé kávovníky a exotické stromy, ze kterých se dělají čaje. Ukazovali nám, jak se vyrábí cibetková káva. Jaký je rozdíl mezi MALE a FEMALE COFFEE. Následovala ochutnávka káv a čajů při tom nejnádhernějším výhledu, který jsem viděla. Uprostřed džungle, s lehkým deštíkem, čerstvým vzduchem. A vy sedíte a popíjíte,vybíráte, co vám chutná. Nakonec u mě vyhrála COCONOUT COFFEE, která je dobrá například na srdce, mozek a hormonální rovnováhu. Zaujal nás taky čaj MANGOSTEEN, který má protizánětlivé účinky, obsahuje antioxidanty a pro starší snižuje krevní tlak a cholesterol.
VÝHLED tady


Výroba cibetkové kávy. Pro ochránce zvířat samozřejmě velké BUM, každopádně, když máte možnost ji ochutnat a říká se, že je to nejdražší káva na světě, tak ji ochutnáte, už jenom kvůli té zkušenosti. Abych to lehce shrnula, tak se cibetky chytají v džungli, kde jich je spoustu údajně. Krmí se Robusta COFFEE, ona si vybere ty nejlepší zrna, projdou jí zažívacím traktem. Potom se ty zrna třídí na MALE a FEMALE, následně se ty zrna opraží, přeseje, rozdrtí a káva je hotová. Jelikož nejsem úplně kafař a někteří si na tom hodně zakládají a já bych se nerada někoho dotkla, tak to moc rozebírat nechci. Samozřejmě pokud budete mít dotazy a já budu schopná odpovědět, odpovím ráda. Za sebe můžu říct, že mi káva chutnala, dali jsme si ji klasicky překapávanou, bez cukru. Tak jak je, abychom cítili tu chuť.


Výhled na sopku Batur - bohužel jsme přijeli na oběd, který měl být s výhledem na sopku, ale byla mlha tak hustá, že ani obrysy té sopky nešly vidět. Ale musíme myslet optimisticky, nějakou tu určitě ještě uvidíme :)

Tampaksiring - jsou to očistné prameny, kam se sjíždí hinduisté z celého ostrova, údajně jsou právě zde nejposvátnější. Přináší s sebou tzv. obětinky. Celý proces probíhá tak, že si koupí speciální sarong za 10 000 Rp. ( cca 20 Kč), a následně jdou do kašny, kde na ně vytéká voda z pramenů.Musí projít postupně všemi prameny a u každého se omýt a pomodlit popřípadě dát obětinku. Každý pramen představuje jednoho Boha, proto se musí pomodlit u všech. Poté se jdou pomodlit do jejich chrámu.

Obětinky -  jsou vlastně krabičky poskládané z palmového listu a uvnitř jsou květiny, cigarety, mince, nápoje, dárečky. Jsou to oběti Bohům, které je mají chránit. Jsou samozřejmě dobří a špatní Bohové. Špatným Bohům se dávají obětinky před domy, restaurace, aby se pohostili a už nešli dále. Dobří Bohové samozřejmě dovnitř můžou. Na přilákaní Bohů slouží vonné tyčinky se silným aromatem. A tohle pokládání obětinek je při každém pomodlení. Modlí se 3x denně - ráno, odpoledne a večer.

Jak poznám pomodleného hinduistu? Pomodlená hinduistka si na čelo a hrudní kost přilepí rýži. Za uši si dávají květiny, což tvoří s tou rýží kříž. A tak lze jednoduše poznat hinduistu, co se pomodlil. Pánové si dávají za uši lístečky.



 Tyhle brány tu najdete úplně všude, je jedno jestli je to vchod do chrámu, hotelu nebo vesnice. Jsou doslova všude, pro nás by to mohlo vypadat jako prostě ozdobná brána,když to takhle řeknu, ale má to hlubší, hinduistický význam. Hinduisté totiž věří, že člověk má přijímat s otevřenou náručí ne jen to dobré, ale i to špatné. Špatné věci přijímat s otevřenou náručí je těžké, ale důležité, protože tvoří tzv. harmonii, rovnováhu, chcete - li. Když člověk prochází touto bránou, jde středem, což právě znázorňuje tu vyrovnanost (zlatou střední cestu).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji vám za milý komentář :)