čtvrtek 29. září 2016

Proč kastrovat

Je hned několik důvodů,proč nechat vykastrovat své kočky a kocoury.Neplatí to jen pro kočky,které tráví čas venku a tím mají možnost setkat se s dalšími jedinci,ale také pro kočky bytové.Spoustu lidí si řekne,ale máme ho jen doma tak na co ho kastrovat,nikdy žádnou jinou kočku neuvidí.

1) Snižuje pravděpodobnost onemocnění, ať je to FIV, který se přenáší slinami nebo pohlavním stykem, FeLV či u koček rakovina vaječníků, dělohy a mléčné žlázy. Onemocnění jako je FIV a FeLV jsou neléčitelné onemocnění,které působí kočkám velké bolesti a následně smrt.

Dobrovolně obětujete svoje kočky i přes riziko, že váš nejlepší kočičí přítel bude trpět jenom proto abyste měli koťata? 

2) Tím se dostáváme k druhému mýtu lidí, kteří tvrdí, že by kočka měla mít koťata alespoň jednou za život.Proč? Často jsem viděla odpovědi ve stylu ,,nechci jí vzít ten pocit být mámou" a také jsem narazila na odpovědi, kde to přirovnávali k našemu životu ,,Taky bych nechtěla, aby mě někdo poslal na sterilizaci s pocitem,že nebudu mít nikdy dítě" nebo ,,je to přirozené". V podstatě to přirozené je a kastrací proti přírodě jdeme, protože jsme tu i my od toho abychom se rozmnožili a umřeli. Ale kočky jsou velice produktivní,co se mláďat týče.Všude je jich tolik, že tak s nimi začala spousta lidí jednat,jako s plevelem.Pokud svou kočku vykastrujete můžete zachránit spoustu životů, kteří by skončili na ulici a nemusí to být zrovna přímo mláďata vaší kočky, ale o několik generací dál, kam až ani nedohlédnete. Co se finanční stránky týče je levnější poslat k veterináři,než krmit březí kočku a mláďata.

Pokud si přejete koťátko,určitě se najde nějaké přímo pro vás.Věřím,že vám to udělá blažený pocit na srdci, když dáte domov a lásku někomu,původně nechtěnému.Proto se snažíme kastraci tolik podporovat,aby co nejvíce kočiček,které už smůlu měli a jsou v depozitech či v útulcích našli svou milovanou rodinu.Tím,že si uděláte svoji kočičí rodinku rapidně snížíte šanci na spokojený život spoustám koček.Což mi přijde ne-fér. Proč by měly být odstrčené a milované méně, jak ty, které byste si udělali?



Na konec bych chtěla ve zkratce povědět pár našich zkušeností.Mám doma 2 vykastrované kluky,jeden raná kastrace u chovatelky a jednoho jsme kastrovali my v 9 měsících, pokud si správně pamatuji. Kolem 7.-8. měsíce se začal hrozně měnit. Byl pořád takový nervózní, háklivý na všechno, přestával jíst, začal být agresivní. Nikdy nám nic neoznačkoval, pokud neznačkoval v záchodě. Moč začala mít podstatně intenzivnější zápach a začal strašným způsobem pelichat. Šlo vidět, že se trápí a v noci i přes den často volal po kočce. Vzali jsme ho na kastraci a začala se mu zlepšovat srst, jedl, nepřestal nikdy dovádět. Přestal se mu mastit ocas, ale to samozřejmě není ze dne na den, ale postupně všechno ustoupilo a už se netrápí ani on ani my. :)

Děkuji ze přečtení a budu vděčná za každý názor :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji vám za milý komentář :)