sobota 9. prosince 2017

Finišujeme 1. semestr

Skončil 12. týden, co si budeme povídat, teď už to bude tak trošku horská dráha, ruská ruleta, jak chcete. Pokud někdo není moc zasvěcený, tak ve 13. týdnu budeme mít pitevní týden. To znamená, že jiná výuka se pro nás nekoná a budeme docházet každý den jen na 4 hodiny na pitevnu v rámci anatomie. Na programu pitev a následnýho zkoušení je pitva končetin a zad. Konkrétněji jsme rozdělený do skupinek po čtyřech a 2 dny budeme pitvat ruku, 2 dny nohu a 1 den záda. Vlastně poprvé budeme používat i skalpely, údajně se většina lidí pořeže, tak snad to přežijeme všichni ve zdraví.

V dalším týdnu bude probíhat zápočtový týden, na který se všichni moc "těšíme". Jen tak informačně v Po - popitevák (anatomie), Út - latina, Stř - biologie, angličtina, Čt - biofyzika, ale po pitevním týdnu i po zápočtovém týdnu bych chtěla napsat článek o tom, jak to probíhalo, co se dělo, nedělo, jak moc jsem to hnojila a tak :D





Od doby, co jsme udělali průběžné testy, jsem se vlastně učila biofyziku, ať chytám aspoň něco, protože zkoušku mám brzo, jelikož jsem si nedokázala chytit pořádný termín, tak si to teď vyžeru. Přijde mi teda hrozně demotivující představa, že mě vyrazí z mé první zkoušky, což se může naprosto klidně stát, protože zkoužkový test, co se píše před ústní částí, je prý těžko zvládnutelný, ale pokud se nepovede, tak co už, že? Žíly si trhat nebudu. Hlavně nebudu jediná.

V anatomii se teď všichni vlastně připravujeme na pitvy, takže mi přijde, že v knihovně vidím samé prváky, jak mají obrázky svalů nebo ještě hůř schémátka větvení nervů. Teď jsme to viděli 2x i na pitevně, jednou svaly a jednou nervy, cévy. Prostě taková fajn změť všeho, ale člověk stihne projet teda jenom jednu část něčeho, protože, když se v tom hrabete samotný ve skupince a hledáte ty struktury, hádáte, nevíte, jestli to je ono nebo ne, než se zorientujete, tak už je konec.

Co se ostatních předmětů týče, tak se je snažím učit zhruba průběžně, ale ne vždycky to vychází a ne vždycky je nálada. Na to, jak se na všechno nejlíp naučit asi není úplně recept, ale všichni se snažíme, ty kvanta nějak skloubit. I když každý to dělá jinak, někdo se v pitevním týdnu bude učit teprve tu anatomii, někdo se ji učí teď a v příštím týdnu bude dělat právě ostatní předměty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji vám za milý komentář :)