sobota 16. prosince 2017

Pitevní týden

Nechci rozhodně mluvit za všechny, ale mám pocit, že na začátku semestru, když jsem věděla, že bude pitevní týden, tak jsem si pod tím představila nějakou obrovskou událost. Navíc, když se kvůli tomu ruší ostatní výuka. Něco fakt hodně důležitýho, že se kvůli tomu i zbytek cvičících podvolí. Mno a pak jsem zjistila realitu.




Je jasné,že se chodí každý den do školy jen na pitevnu. Náš blok byl od 13 do 17h. Dvě hodiny jsme byli v tzv. ,,červeném patře" , kde máme k dispozici končetiny a učíme se na nich sami ukazovat struktury ve skupinkách, akorát přijde vždycky někdo udělat docházku a když se poštěstí, tak i dobrovolníci příjdou.

Potom se jde o patro níž k pitevnám, kde máte nějakým cvičícím zadanou práci, co máte vyčistit, odpreparovat a podobně. Většinou jste ve skupince tak po 6, takže se stejně k ničemu moc nedostanete, protože na tom kousíčku se prostě tolik ruk nevleze. Tím, že máte zadanou nějakou práci, tak si nestíháte všímat moc struktur a prostě škrabete nějakej tuk. První den se všichni ještě snažili, mno ale časem morálka rapidně  klesá, ruky a nohy jsou rozpitvaný tak, že tam už stejně nemáte co škrabat, i když vám to někdo zadal. Takže postupem času jsme tam spíš seděli a říkali si struktury, než něco dělali. Hlavně teda většině lidem to přišlo jako ztracenej čas, kdy se mohli plnohodnotně učit. Každej čeká, až to skončí a nebude muset stát nad těma zádama, který smrdí asi nejvíc.

Jedinej můj totální fail byl asi právě u zad, kdy jsem měla s kolegou vyčistit m. erector spinae, to nám trvalo asi tak 15 minut maximálně a co s tím zbytkem času?  Tak jsme to začali zkoumat, teď jsme tam našli takovou dírku, ze které kapal tuk, tak jsme do ní pořád píchali, a tu dírku zvětšovali, až se nám dole vytvořila taková laguna tuku, mno srandičky. Jenže pak jsme se dívali na nějakou strukturu a já se nahla a v tom tuku, jsem si vymáchala celej rukáv, takže trošku instatntní karma :D

Jinak teda, co jsem odpozorovala, tak většina lidí se učí od rána už v knihovně . Já sama byla ve škole skoro každý den od 6:40 až do těch 17, kdy jsme končili a učila se. Nejlepší je domluvit se s někým a navzájem se takhle motivovat. Mně to drželo v chodu určitě.

Co mi pitevní týden dal? Červený patro za mě super, tam jsem se naučila většinu. Tuk vypadá odporně. Záda smrdí.

Co mi pitevní den vzal? Neměla jsem čas, učit se moc jiný věci, jak anatomii, tak doufám, že v tom nejsem sama. Vycucalo to ze mě všechnu energii, co jsem měla. Ke konci už byli stejně všichni otrávení a poslední den nadšení, že je konec.

2 komentáře:

  1. Ahoj,

    chodím na stejnou školu co ty, jen o trošku výš. Čas od času si přečtu nějaký medický blog, abych viděla, jak školu vnímají ostatní. Ber to
    prosimtě tak, že nemám potřebu tě veřejne hejtovat, každý ať si každý vede blog jak uzná za vhodné. Ale po přečtení tohoto článku mam opravdu potřebu se ozvat, protože jsi mě vážně hodně vytočila.

    Jako promiň, ale myslíš vážně to, jak tady píšeš, že s "kolegou" jste se po 15 minutách nudili, tak jste potom rýpali do těla a bavili se na tom, že se plní tukem? Uvědomuješ si, že to tělo je LIDSKÉ? Že to byl živý člověk, který svoje tělo daroval univerzitě, aby se na něm medici mohli učit?? Já jsem na pitvách nezažila, že by se kdokoliv smál. Ano, všichni na pitvy a na hrabání se v tuku nadáváli, ale nikdo si z toho nedělal legraci! Toto mi přijde naprosto proti morálce. Zamysli nad sebou prosím.
    A nezapisuj si raději příští rok přednášky z vývojových vad.

    Opravdu doufám, že tento komentář nesmažeš. Pokud jsem místy zněla moc drsně, omlouvám se. Jen jsem neskutečně naštvaná a znechucená tvým přístupem.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi si každá představujeme pod smíchem něco jinýho a zároveň bych chtěla poukázat na to, že naše pitvy byly poměrně uvolněné i co se cvičícího týče, když zrovna někdo něco nepřeřízl. Respektive usuzuju dle vtipků, co tam padaly. A upřímně si myslím, že zkoumání zrovna k anatomickým pitvám patří, takže se nějak nehanbím za to, že jsme chtěli vědět, odkud ten tuk tekl. Důležitý je, že to umíme a máme to. Díky za názor :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milý komentář :)